Facings

Met een facing is het uiterlijk van een tand te verfraaien. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Dit vulmateriaal plakt de tandarts op uw tand om de vorm of kleur van een tand te veranderen, spleetjes tussen de tanden op te vullen, afgebroken stukjes tand te repareren of tanden die door slijtage dun zijn geworden te verstevigen.

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet, of een schildje van porselein. De tandarts plakt de facing op de tand en kan daarmee het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Denk aan:

  • De vorm of kleur van een tand herstellen
  • Spleetjes tussen tanden opvullen
  • Afgebroken hoekjes repareren
  • Gele of bruine tanden weer wit maken
  • Scheve tanden maskeren
Levensduur van een facing

Een facing gaat vijf tot tien jaar mee. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een versleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Composiet facing

Waar nodig wordt een heel dun laagje van het oppervlak van de tand geslepen. Zo wordt er ruimte gemaakt voor de facing. Daarna wordt de composiet in vorm gebracht en uitgehard door een speciale lamp. Ten slotte wordt er naar de hoogte gekeken en wordt de facing gepolijst. Hierna is de behandeling klaar.

Porseleinen facing

Omdat dit een porseleinen facing is, moet er minimaal een halve millimeter afgeslepen worden. Er wordt een afdruk gemaakt van de tand, deze gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt de facing in de gewenste vorm en kleur gemaakt. Na ongeveer 2 weken kan de facing geplaatst worden.

Denkt u dat een facing u een mooier gebit kan geven? Maak dan een afspraak voor een intake bij onze praktijk.